• 37
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    38
    Shares

Cat-Friendly House for Book lovers

This cat-friendly house has books in focus too. Interior designer Alexandra Barker constructed a dreamscape for cats and book lovers.

In the redesign of a terrace house, the clients, a pair of homeowners who teach and write poetry for their day jobs, wanted to build an ideal home where work and relaxation could happen interchangeably and for their extensive collection of art and books to be displayed in a resplendent manner. Another tweak to the design brief was accommodated for the two shy but inquisitive cats of the homeowners. With books and cats as the homeowners’ primary sources of happiness, Alexandra Barker, principal-in-charge of the project, worked to construct a dreamscape that pulled from the best of both worlds.

cat-friendly features for two resident cats

As part of a series of row houses, the external structure of the cat-friendly house was rigid thus the internal layout was reconfigured with the hacking of walls and implementation of glass to bring colour and light into the home. The hallmark feature of the cat-friendly house is in its parlour floor – an open, airy living space that is detailed by a full-length bookshelf and art wall and divided into four separate areas split amongst the living room, media room, dining room and kitchen.

Towards the front of the cat-friendly house, the living room is defined by comfortable armchairs and cosy seaters situated on a colourful rug. To contain books and art collected over the years, Barker built a storage shelf with irregular-shaped vaults that goes across the wall from the front to the rear of the home. Alongside the wall, the cats can run along the topmost surface of bookshelf and take off into different rooms across the home through strategically placed trap doors across the second and third levels.

Making do with walls, the interconnected media room is built around a console wall that houses the entertainment consoles and conceals the air conditioning unit. Behind the console wall lays access to the basement and the powder room.

bookshelves as cats playground

The shelving wall continues from the living hall to the media room and ends at the dining area, in which focus shifts onto a vintage wood storage cabinet, which has now become the centerpiece of the room. Suspended from the ceiling, a combination of quirky light fixtures proclaims a stylish yet unpretentious ambience with the Foscarini Big Bang Chandelier lamp – a composition of white metacrylate panels that drizzle diffused light into the eating area.

Unsurprisingly, the kitchen and dining area shares a close border marked out by a large rug. When the cook of the day waltz out with a sizzling hot dish from the oven, the meal can be either served on the kitchen counter or redirected for sharing on the dark wooden dining table from Recycled Brooklyn. The original mismatched cabinets that came with the home were carted off for a homogenous set of Ikea cabinets with its cabinet fronts swapped out for sleek white ones and adorned with black metal handles.

In the basement, a “cat-free zone” has been implemented for friends and family to unwind without having to worry about the cats knocking over any loose furniture. In one corner of the basement, a workout space is given the colour treatment with pops of colour despite having minimal access to natural light. Yellow-hued columns are matched with melon popsicle shelf niches and a green bench, turning the basement into a spunky bright area for entertaining guests at any time of day.

Up a level, the space is split between the bedroom and a studio that occupies half of the floor. As the studio was designated for the creative couple, the workspace was designed with an unconventional slant to let imagination run wild and capture the precise moment of inspiration. To get over the hump of writer’s block, Barker built a balcony in the window wall for the poem-writing homeowners to get a change of scenery as inspiration for their next penned work. Towards the corner, an elevated “nest”, built out of lumber and wood elements recycled from the original structure of the house, has been commissioned as a place to think and write. A skylight immerses the concealed corner with light, while the calming notes of sky blue paint coat the surrounding sphere.

Photographed by Francis Dzikowski

recent articles on petreview

our preferred partners

The Best Food For Fussy Dogs

Picking food for fussy dogs can be frustrating. The first step is to ensure you are feeding your dog a complete and balanced diet. Generally speaking, smaller dogs tend to be pickier eaters than larger breeds. It is helpful to....

Read More

trending

adopt me!

Persian Cat Found At Mei Ling Street

Abandoned in Mei Ling Street for a while, a rescuer has done her due diligence to track her owner and see if she is a lost cat since the cat pop-up out quite suddenly. No one has come forward to....

Read More

Adopt A Cat – New Mother To 3 Kittens

Adopt a female tabby, she recently gave birth to three kittens. Found at Kaki Bukit, a rescuer took her home upon seeing some discharge. The cat gave birth the next day to three kittens. As the kittens are bigger than....

Read More

upcoming events

No posts found!

  • 38
    Shares